CAIRO - Egyptische onderzoekers zeggen eindelijk de doodsoorzaak van de farao Toetanchamon te kennen. De jonge farao is volgens hen overleden door een aanval van koudvuur nadat hij zijn been had gebroken.

"Na overleg met Italiaanse en Zwitserse deskundigen, hebben Egyptische onderzoekers vastgesteld dat een breuk in het been van de jonge koning een dag voor zijn dood is geïnfecteerd met koudvuur, dat leidde tot zijn dood", aldus de Egyptische Hoge Raad voor de Oudheden.

De onderzoekers stelden vast dat de beenbreuk vóór de dood van de legendarische farao is gebeurd en niet tijdens de mummificatie of bij de vondst van de mummie in 1922. Toetanchamon stierf toen hij 19 jaar was.


De secretaris generaal van de Egyptische Hoge Raad voor de Oudheden bekijkt de mummy van Toetanchamon vlak voor een CAT scan

Reconstructie

Het onderzoeksteam onthulde dinsdag een reconstructie van het gezicht van de farao. Op basis van röntgenfoto's van de schedel van de 3300 jaar oude mummie is zijn gezicht opnieuw opgebouwd. Alleen over de vorm van de neus en de oren verschillen de meningen.

Een driedimensionale CAT-scan onthulde eerder dit jaar al dat Toetanchamon niet door een klap op zijn achterhoofd om het leven is gekomen. Ook andere aanwijzingen dat hij zou zijn vermoord, hebben onderzoekers niet gevonden.