Een massagraf met meer dan 140 geofferde kinderen is gevonden in het noorden van Peru. Het gaat mogelijk om de grootste offerceremonie waarbij kinderen zijn gedood in de geschiedenis.

Dat schrijven de archeologen in National Geographicdat grotendeels voor het onderzoek heeft betaald. De opgraving werd geleid door de universiteit van Trujillo.

De offerceremonie vond meer dan 550 jaar geleden plaats, rond het jaar 1450. De vindplaats ligt dichtbij de stad Trujillo. In de periode dat het gebeurde lag het in de buurt van de hoofdstad van het Chimu keizerrijk. 

Naast de kinderen hebben de archeologen ook de resten van meer dan tweehonderd lama's gevonden. De dieren lijken ook te zijn geofferd. 

Leeftijd

De kinderen waren allemaal tussen de vijf en veertien jaar oud, maar de meeste kinderen lijken tussen de acht en twaalf te zijn. De lama's waren allemaal jonger dan achttien maanden. 

Bij de kinderen is de borst opengesneden en uit elkaar getrokken. Volgens de onderzoekers mogelijk om het hart te verwijderen, maar dat is niet zeker. Na onderzoek van de wonden lijkt het erop dat de kinderen en dieren zijn gedood door getrainde mensen. 

2011

In 2011 kwam de vindplaats Huanchaquito-Las Llamas voor het eerst in het nieuws. Terwijl de onderzoekers bezig waren met de opgraving van een nabijgelegen tempel, werden ze door mensen uit de omgeving gealarmeerd op mensenresten in zandduinen in de buurt. 

Kort na het vinden van het massagraf werd bekend dat er 42 kinderen in lagen. Hoe groot het werkelijk was, konden de onderzoekers zich toen nog niet voorstellen.

Reden

Waarom zoveel kinderen en lama's zijn geofferd is volgens de archeologen niet meer precies te achterhalen. Wel zijn ze bezig met het onderzoeken van de grond waarin de menselijke resten zijn gevonden, om te zien hoe het klimaat was ten tijde van de offerceremonie. Mogelijk komen daar aanwijzingen uit naar voren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!