LONDEN - Decennia lang hebben artsen gewaarschuwd voor te veel stress, omdat dat ongezond zou zijn. Nu zijn er echter deskundigen op het gebied van veroudering die stellen dat het opzoeken van stress kan helpen om jong en gezond te blijven. Zij maakten resultaten bekend op een congres over de bestrijding van verouderingsverschijnselen bij de mens, meldde The Sunday Times.

Dr. Marios Kyriazis, van de Britse vereniging voor langer leven, zei dat zijn patiënten zich jonger voelen en er ook jonger uitzien, nadat zij stressverwekkende taken hebben uitgevoerd, zoals het opknappen en herinrichten van de woonkamer binnen twee dagen of gehaast koffers pakken om het vliegtuig nog te kunnen halen.

Ook tijdens de lunch inkopen doen voor een uitgebreid diner of het instellen van de videorecorder aan de hand van de gebruiksaanwijzing is goed, evenals perioden van tekort aan voedsel en slaap.

Herstelproces

Het juiste type stress kan volgens hem en anderen de natuurlijke afweer van ziekten zoals Alzheimer, reuma en hartziekten versterken. Als iemand moet rennen om de bus te halen of zich moet haasten om een opdracht af te maken, beginnen cellen in het lichaam en in de hersenen defect te raken. Het reparatiemechanisme in de cellen treedt dan in werking, waardoor eiwitten geproduceerd worden om de schade te herstellen. Dat herstelproces is volgens de deskundigen krachtiger dan nodig is om de cellen te repareren en het maakt de cellen sterker dan zij waren.

Als het lichaam ouder wordt - vooral vanaf een jaar of 35 - wordt het zelfherstelmechanisme trager, vertelde Kyriazis. "De beste manier om het proces blijvend effeciënt te houden is het te oefenen op dezelfde manier waarop je je spieren oefent om ze sterk te houden. Dat betekent dat je stress moet opzoeken."

Goede stress

Hij waarschuwde dat alleen het juiste type en de juiste hoeveelheid stress heilzaak is. 'Goede stress' is van korte duur, matig stimulerend, gevarieerd en moet een gevoel geven dat er iets gepresteerd is.

Te lange blootstelling aan stress is en blijft ongezond, zeggen alle experts. Ook in een file staan behoort tot de ongezonde vormen van stress, omdat je er niets aan kunt veranderen.

Professor Suresh Rattan van de universiteit van Aarhus in Denemarken presenteerde de resultaten van een onderzoek naar huidcellen en stress. Hij stelde huidcellen tweemaal een uur per week bloot aan een temperatuur van 41 graden (vergelijkbaar met koorts). Dat bleek antiverouderend te werken. De cellen bleven beter in vorm en werden minder aangetast door ultraviolette straling.