Het aantal plastic tassen dat de afgelopen jaren werd opgevist in de Noordzee, is fors verminderd. Sinds 2010 haalt 16 procent van de vissers plastic tassen omhoog met hun vangst, wat meer dan een halvering is. 

Volgens onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland komt dit doordat meerdere Europese landen sinds dat jaar een verbod hebben doorgevoerd op gratis plastic tassen. 

Voor deze maatregel werd genomen, haalde 40 procent van de vissers nog een of meerdere plastic tassen omhoog uit de Noordzee. "De actie van de landen heeft ervoor gezorgd dat er minder plastic tassen in omloop zijn gekomen, waardoor er minder in de zee belanden", aldus een van de onderzoekers.

Plastic is gevaarlijk voor de bewoners van de oceaan. Zo kunnen de dieren het aanzien voor voedsel en zelfs verstrikt raken in de tassen. Als plastic in de zee terechtkomt, kan het wel honderden jaren duren voordat het afgebroken is, melden de wetenschappers. 

In Nederland werd het verbod op gratis plastic tassen in 2016 ingevoerd. Toen gebruikten alle consumenten samen ieder jaar zo'n drie miljard plastic tasjes.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!