BRUSSEL - Intensievere controles en kleinschalige vaccinatie moeten vanaf 1 januari 2007 voorkomen dat een weinig besmettelijke variant van de vogelgriep zich muteert tot de zeer besmettelijke variant (zoals in Nederland in 2003) en overslaat op mensen. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft donderdag een voorstel aangenomen om de bestrijding van vogelgriep te verbeteren.

Het nieuwe bestrijdingsbeleid bewees zich voor het eerst bij een kleine uitbraak van vogelgriep eerder deze maand in Italië, met goed resultaat. Een combinatie van vroege herkenning van het virus en de vaccinatie van niet-besmet pluimvee voorkwamen dat het virus zich uitbreidde.

Onderscheid

Vaccinatie van vogels was tot voor kort een heikel punt, maar speciale markeervaccins maken het nu mogelijk ingeënte vogels te onderscheiden van zieke dieren, wat voorheen nog niet het geval was.

Wondermiddel

Brussel waarschuwt er echter voor dat inenting geen wondermiddel is. Er hangen nog veel bezwaren aan het vaccin zoals moeilijkheden bij export van gevaccineerd pluimvee, en een mogelijke immuniteit tegen het virus. De autoriteiten in Brussel geven het gebruik ervan dan ook niet zomaar vrij, maar bekijken per aangemeld griepgeval wat de beste bestrijdingsmethode is.

"De huidige situatie in Azië en recente uitbraken in de EU hebben de verstrekkende gevolgen van een epidemie laten zien", aldus eurocommissaris Kyprianu (Gezondheid en Consumentenbescherming) in een toelichting. De aangescherpte maatregelen moeten de economische gevolgen van toekomstige epidemieën beperken.