Utrecht is achtduizend jaar ouder dan tot nu toe werd aangenomen, meldt de gemeente dinsdag. Archeologen hebben deze conclusie getrokken na opgravingen die zijn gedaan in de stad. 

Bij opgravingswerkzaamheden ten behoeve van de nieuwbouw voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, zijn sporen gevonden uit de Oude Steentijd (Paleolithicum). 

Nooit eerder werden zulke vondsten gedaan in de stad. "Eerder zijn in Leidsche Rijn en Hoograven sporen gevonden uit de prehistorie, met name uit de Bronstijd en de IJzertijd. Maar met deze recente ontdekkingen kan het verhaal van Utrecht achtduizend jaar eerder beginnen dan in de geschiedenisboeken staat", zegt  wethouder Kees Geldof (Erfgoed en Monumenten). 

De plek waar de vondsten zijn gedaan, was volgens de gemeente populair voor mensen uit de prehistorie. "Bij het archeologisch onderzoek zijn ook sporen uit het mesoliticum (Midden Steentijd), neoliticum (Nieuwe Steentijd), bronstijd én ijzertijd gevonden. De hele prehistorie van Utrecht op één plek bij elkaar."

Op woensdag 14 maart aanstaande onthullen Diana Monissen (Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum) en Geldof een aantal vondsten die bij de opgravingen tevoorschijn zijn gekomen.