MOSKOU - Een Sojoez-capsule is in de nacht van zondag op maandag veilig geland op de steppe van Kazachstan. Aan boord waren de Rus Salizjan Sjaripov, de Amerikaan Leroy Chiao en de Italiaan Roberto Vittori. Het ruimtevaartuig was enkele uren eerder losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. Dat meldde het controlecentrum bij de Russische hoofdstad Moskou.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"Alles verliep zoals gepland", zei een zegsman van het controlecentrum na de landing. De Sojoez TMA-5 was op 15 april gelanceerd vanaf de Russische basis Bajkonoer in Kazachstan. Het bracht de Rus Sergej Krikalev en de Amerikaan John Philips naar het ISS voor de aflossing van Sjaripov en Chiao, die het station een halfjaar hebben bemand. Vittori reisde mee voor een verblijf van meer dan een week in de ruimte.

Een Sojoez-raket is sinds het ongeluk met de Amerikaanse spaceshuttle Columbia in februari 2003 de enige mogelijkheid om een nieuwe bemanning naar het ISS te vervoeren. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelde vorige week nog een eerste missie van een spaceshuttle sinds de ramp uit. Op z'n vroegst zal nu op 22 mei weer een ruimteveer de lucht ingaan.