Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
USS Lexington

Amerikaans vliegdekschip uit WOII gevonden in zee Australië

Het wrak van het Amerikaanse vliegdekschip de USS Lexington is achthonderd kilometer voor de kust van Queensland, Australië gevonden. Het schip zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Slag om de Koraalzee.
Door NU.nl

Dat meldt ABC News. De USS Lexington werd sinds 1942 vermist. Samen met het schip gingen 216 mensen en 35 vliegtuigen ten onder. Er konden 2.735 mensen worden geëvacueerd voor het zonk. De Amerikanen gebruikten het schip om te voorkomen dat Japan Australië kon binnenvallen. 

Het schip is gevonden door miljardair en mede-oprichter van Microsoft Paul Allen. Hij investeert veel geld in onderwateronderzoek en het zoeken naar scheepswrakken.

"Het is een eer om de mensen die op de USS Lexington hebben gewerkt een eer te bewijzen", meldt Allen in een verklaring. 

Beeld uit video: Wrak Amerikaans vliegdekschip na 76 jaar gevonden bij Australië0:54
Afspelen knop

Wrak Amerikaans vliegdekschip na 76 jaar gevonden bij Australië

Wrak Amerikaans vliegdekschip na 76 jaar gevonden bij Australië

Zinken

Lady Lex, zoals de bijnaam van het schip luidde, was van origine een gevechtsschip, maar werd omgebouwd tot vliegdekschip. De aanval op het schip kwam ongeveer een half jaar na de Japanse aanval op Pearl Harbor. 

De Japanners vuurden meerdere torpedo's en bommen op het schip af, maar hij kon nog lang boven water blijven. Toen een grote ontploffing brand veroorzaakte, was het gedaan en zonk de USS Lexington. 

Op het schip zijn nog een aantal vliegtuigen gevonden die nog te herkennen waren. Onder andere zeven Douglas TBD-1 Devastators en een Grumman F4F-3 Wildcat.

Wrak USS Lexington

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Lees meer over:
AustraliëTweede Wereldoorlog

Aanbevolen artikelen