LONDEN - Wetenschappers van de University College Londen hebben een computermodel ontwikkeld dat de kracht van de activiteit van orkanen in de Verenigde Staten kan voorspellen. Hierdoor kan de schade door het natuurgeweld mogelijk worden beperkt.

Het model maakt gebruik van afwijkingen in het windpatroon in juli boven de VS, het oosten van de Stille Oceaan en het noorden van de Atlantische Oceaan om te voorspellen wat er zal gebeuren tijdens het Amerikaanse orkaanseizoen van augustus tot okober.

Bruikbare voorspelling

Mark Saunders en Adam Lea kwamen tot de ontdekking dat de sterkte en richting van de afwijkingen in de atmosfeer tot een hoogte van 7500 meter boven zes kerngebieden hen in staat stelt om een bruikbare voorspelling te maken. Zij publiceren het resultaat in het tijdschrift Nature.

De wetenschappers testten de accuratesse van hun computermodel door met terugwerkende kracht de orkaanactiviteit over de afgelopen vijftig jaar te voorspellen. Zij konden in de meerderheid van de seizoenen voorspellen of de orkaanactiviteit sterker of zwakker was.

Miljarden dollars

"Het belangrijkste voordeel is dat het model het financieel risico en de onzekerheden van bedrijven en de regering reduceert", stelt Saunders. Vorig jaar waren de orkanen in de Verenigde Staten zeer hevig. De schade door de orkanen en tropische stormen liep in de miljarden dollars.

Amerikaanse onderzoekers voorspellen voor 2005 opnieuw zeer krachtige orkanen. Saunders en Lea beloven op 4 augustus met een voorspelling voor dit jaar te komen. Die zal op www.tropicalstormrisk.com worden gepubliceerd.