SpaceX, het bedrijf dat onlangs een Tesla de ruimte in schoot, heeft donderdag opnieuw een raket gelanceerd. Een onderdeel van de raket moest terugkeren naar de aarde voor hergebruik, maar viel op open zee net naast het vangnet.

Het ging om de kap die bovenaan een raket zit. Die moet de satellieten aan boord beschermen tegen de krachten van een lancering. Eenmaal in de ruimte verdwijnt die kap. Daarna keert het onderdeel terug naar de aarde, hangend aan parachutes.

SpaceX wil de kap, die enkele miljoenen dollars kost, hergebruiken. Op deze manier probeert het bedrijf ruimtevaart goedkoper en toegankelijker te maken. SpaceX-topman Elon Musk denkt dat het opvangen van de kap wel lukt met iets grotere parachutes.

Het vangnet hing aan vier grote palen bovenop het schip Mr. Steven. Dat voer op de Grote Oceaan. De raket werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië.

De raket bracht een Spaanse observatiesatelliet en twee kleine satellietjes van SpaceX zelf in een baan rond de aarde. Musk wil met zulke satellieten wereldwijd dekkend breedbandinternet aanbieden. Volgens de eerste plannen zouden daarvoor meer dan 4.400 kleine satellietjes in een baan rond de aarde moeten worden gebracht.