Menselijke resten van 9.000 jaar oud gevonden in onderwatergrot Mexico

Archeologen in Mexico hebben mensenresten gevonden van negenduizend jaar oud, en botten van dieren afkomstig uit de laatste ijstijd. De vondst werd gedaan in ’s werelds grootste onder water gelopen grot.

De dierenresten behoren toe aan reuzeluipaarden, oeroude olifanten en uitgestorven beren. Dat meldt het Mexicaanse ministerie van Cultuur.

Naast de negenduizend jaar oude mensenresten, is de onderwatergrot ook een bron van overblijfselen van de oude Maya-samenlevingen. De samenleving had religieuze belangen bij bepaalde onderwatergrotten, ofwel “cenoten”, als deze. Het Yucatán-schiereiland, waar de grot zich bevindt, ligt bezaaid met oude relieken van de Maya’s. 

Overweldigend

Een groep duikers ontdekte vorige maand het grottensysteem, wat volgens Guillermo de Anda, van het Mexicaanse instituut voor Antropologie en Geschiedenis, een "overweldigende" vondst is. Volgens De Anda is het de belangrijkste archeologische onderwatervondst in de wereld.

Het grottensysteem, 'Sac Actun' genaamd, is 347 kilometer lang. Volgens Scientias zijn dit soort grotten van groot belang, omdat de tijd ze niet aan heeft getast. Er kunnen daarom allerlei archeologische vondsten worden gedaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie