WASHINGTON - John Griffin, de nieuwe directeur van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, denkt dat het op de wat langere termijn haalbaar en betaalbaar is om astronauten naar Mars te sturen. Dat zei hij maandag tijdens zijn eerste persconferentie sinds zijn benoeming.


Griffin benadrukte dat er geen haast bij is bij zijn ambitieuze Mars-plannen

De nieuwe topman van het ruimtevaartagentschap zei dat een bemande missie naar Mars te vergelijken is met het Apollo-programma dat in 1969 de eerste mens op de maan zette. Hij schatte de kosten van zo'n Mars-programma op een slordige 4,3 miljard dollar per jaar, een kwart van NASA's huidige jaarlijkse budget.

Griffin benadrukte dat er geen haast bij is bij zijn ambitieuze Mars-plannen. Hoeveel jaren hij nodig denkt te hebben, wilde hij niet zeggen. Wel zei hij dat het waarschijnlijk langer zal duren dan de acht jaar en twee maanden die nodig waren om de eerste bemande vlucht naar de maan voor te bereiden.

President George Bush, zelf een fervent voorstander van bemande missies naar de rode planeet, stelde Griffin eerder dit jaar aan als hoofd van NASA. Vorige week keurde de Senaat zijn benoeming goed.