BAJKONOER - Drie astronauten zijn vrijdagochtend in een Russische Sojoez-capsule op weg gegaan naar het internationale ruimtestation ISS. De Rus Sergej Krikalev, zijn Amerikaanse medereiziger John Phillips en de Italiaan Roberto Vittori stegen met succes op vanaf de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Het ruimtevaartuig moet zondag bij het ISS aankomen

Acht minuten na de lancering (om 02.46 uur Nederlandse tijd) begon de Sojoez TMA-6-capsule aan zijn eerste rondje om de aarde. Het ruimtevaartuig moet zondag bij het ISS aankomen, waar Krikalev en Phillips de Rus Salizjan Sjaripov en de Amerikaan Leroy Chiao vervangen. Zij blijven een half jaar aan boord van het ISS om het zwevende laboratorium te onderhouden en wetenschappelijke experimenten uit te voeren.

Kuipers

Vittori keert al over tien dagen terug naar aarde. Het is voor het eerst sinds de vlucht van de Nederlander André Kuipers dat zich weer een Europeaan aan boord van het ISS bevindt. Kuipers voerde er in april 2004 negen dagen lang experimenten uit.

Krikalev kan zich met de vlucht opmaken voor een nieuw ruimtevaartrecord. De kosmonaut heeft over een half jaar meer dagen dan enig ander mens in de ruimte doorgebracht, bijna 800. Het ISS is bovendien bekend terrein voor de 46-jarige Rus. In 2001 behoorde hij tot de eerste ploeg die het station bemande.

De volgende bezoeker van het ISS is naar verwachting het Amerikaanse ruimteveer Discovery. De vlucht van de space shuttle, de eerste sinds de ramp met de Columbia op 1 februari 2003, staat gepland voor eind mei of begin juni.