Twee Russische ruimtevaarders hebben vrijdag het Russische record van de langste ruimtewandeling verbroken. Zij verbleven ruim 8 uur in de ruimte. Dit gebeurde toen zij een nieuwe antenne op het ruimtestation ISS installeerden.

Anton Shkaplerov en Aleksandr Misurkin moesten op de besturingsmodule Zvezda een nieuwe antenne installeren, waarmee de Russen in de ISS kunnen communiceren met de vluchtleiding in Moskou.

De planning was dat de wandeling ruim zes uur zou duren. Maar doordat de installatie lastig bleek dan verwacht, bleven de twee mannen uiteindelijk 8 uur en 13 minuten in de ruimte. Hiermee werd het vorige Russische record van 8 uur en 7 minuten verbroken, zo meldt de NASA.

De twee kosmonouten Misurkin en Shkaplerov hebben met hun tripje naar de antenne de op vier na langste ruimtewandeling ooit op hun naam gezet.

De langste ruimtewandeling ooit vond plaats op 11 maart 2001. NASA-astronauten Jimm Voss en Susan Helms verbleven toen 8 uur en 56 minuten buiten het ruimtestation. Ook zij moesten onderhoudswerk aan de buitenkant verrichten.