VOORBURG - In 2027 zal het aantal sterfgevallen voor het eerst het aantal geboorten gaan overtreffen. Neemt het inwonerstal in 2005 nog steeds iets toe met gemiddeld 92 inwoners per dag (in 1970 was dat nog 443), in 2040 zal dit juist afnemen met dertig per dag. Ondanks een stijging van het migratiesaldo. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die maandag zijn gepubliceerd.

"De babyboomers zullen in de komende jaren massaal met pensioen gaan en massaal overlijden", zei onderzoeker J. Latten van het CBS maandag. Het aantal doden zal stijgen naar ongeveer zeshonderd per dag in 2040, het aantal geboorten dalen naar ongeveer vijfhonderd.

Werkgelegenheid teruggelopen

Alleen de andere motor achter de bevolkingsgroei, de migratie, zal de krimp nog enigszins kunnen beperken. Nu, in 2005, verliest Nederland dagelijks nog 46 inwoners omdat de werkgelegenheid is teruggelopen en de economie minder gunstig is. "Maar Nederland wordt vanaf 2010 weer aantrekkelijk voor immigratie doordat er zoveel mensen met pensioen gaan en er dus meer werkgelegenheid is", aldus Latten.

Ondanks de migratiegroei verwacht het CBS dat de bevolking in 2035 zal gaan krimpen in plaats van groeien.