Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Stijgende oceaantemperaturen verbleken koraalriffen steeds vaker'

Hoge oceaantemperaturen beschadigen koraalriffen tegenwoordig ruim vijf keer vaker dan in de jaren tachtig. Verbleking van koraal komt gemiddeld een keer per zes jaar voor.
Door NU.nl

Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het Australische centrum voor koraalrifonderzoek. In de vroege jaren tachtig verbleekte koraal nog gemiddeld een keer in de 25 tot 30 jaar.

Bij een stijgende watertemperatuur, verliest koraal algen die het rif kleuren. Daardoor krijgt het koraal een dood uiterlijk.

"Nu zien we verbleking iedere hete zomer terugkeren", stellen de wetenschappers in een verklaring. Als verbleking langere tijd aanhoudt, dan sterft koraal af. Het koraal heeft vervolgens jaren nodig om te herstellen.

In 2015-2016 kwam de ergste verbleking tot dusver voor. Van honderd koraalriffen die wetenschappers wereldwijd in de gaten hielden, verbleekte 75 procent.

In de jaren tachtig kwamen tijdens lokale hittegolven twee grootschalige verblekingen voor.  Vanaf eind jaren tachtig veroorzaakte weerfenomeen El Niño verblekingen.

Volgens de onderzoekers zal klimaatverandering ervoor zorgen dat hittegolven onder water vaker gaan voorkomen. Daarmee stijgt ook de kans op verbleking. De onderzoekers roepen overheden op om meer werk te maken van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Aanpassen

Hoofdonderzoeker Terry Hughes stelt dat koraal zich mogelijk wel kan aanpassen aan stijgende temperaturen.

"Als het klimaatakkoord van Parijs succesvol wordt uitgevoerd zullen we nog steeds het Great Barrier Reef hebben", zegt hij verwijzend naar het grootste koraalrif ter wereld. Het gebied langs de oostkust van Australië heeft tot nu toe veel te lijden gehad onder verbleking.

"Het rif zal veranderen, maar er nog steeds uitzien en functioneren als een koraalrif", aldus Hughes.

Ruim 25 procent van de vissoorten is afhankelijk van koraal. Daarmee is het koraal van levensbelang voor tientallen miljoenen mensen die voor voedsel afhankelijk zijn van vis.


Lees meer over:
Great Barrier Reefkoraal

Aanbevolen artikelen