GENEVE - De Zwitserse medicijnenfabrikant Serono heeft de klinische testen van het experimentele psoriasismiddel Onercept stopgezet nadat een patiënt was overleden. Het medicijn bevond zich in de laatste testfase. Dat heeft Serono woensdag bekendgemaakt. De beurskoers van het biotechnologiebedrijf daalde daarop met 5 procent.

Volgens Serono kleven er te veel gezondheidsrisico's aan het middel tegen de huidziekte psoriasis. Het medicijn werkte slecht tijdens de testfase. Twee patiënten kregen infecties, waarvan een later overleed. Serono maakte tevens bekend de klinische testen van het potentiële kankergeneesmiddel CanVaxin te hebben gestopt omdat het niet zou werken.

In maart werd bekend dat mensen met een ernstige vorm van de huidziekte dit jaar voor het eerst behandeld kunnen worden met een nieuwe generatie medicijnen, de zogeheten biologicals. De werking daarvan is gebaseerd op in een laboratorium door cellen of bacteriën nagemaakte menselijke eiwitten. De biologicals hebben als voordeel dat ze relatief weinig bijwerkingen hebben.