2017 was goed jaar voor veel soorten paddenstoelen

2017 was een goed jaar voor veel soorten paddenstoelen. Na een paddenstoelenrijke zomer werd deze trend ook in het najaar doorgetrokken. De temperaturen waren over het algemeen gunstig en ook de hoeveelheid neerslag deed veel soorten prima gedijen.

Dat stellen leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag uit op de website Nature Today.

Plaatselijk veel regen en relatief koel weer zorgde deze zomer voor een klimaat waarin onder meer veel soorten boleten en gordijnzwammen opkwamen. Die gunstige condities zetten zich door in september, hoewel de grote hoeveelheid neerslag niet gunstig was voor alle paddenstoelensoorten.

Regionale ongelijkheid

In oktober nam de neerslag wat af, waardoor de bossen vol stonden met paddenstoelen. De omstandigheden verschilden wel erg, omdat er grote regionale verschillen waren in neerslagcijfers.

Al met al verging het paddenstoelen dit jaar veel beter dan in 2016, toen er volgens de Nederlandse Mycologische Vereniging sprake was van een "ronduit slecht paddenstoelenjaar." Toen was er sprake van relatief warm weer, waardoor er meer insecten waren. Die doen zich graag tegoed aan paddenstoelen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie