AMSTERDAM - De enorme ijsberg die sinds januari de kustwateren van de Zuidpool blokkeerde is op drift geraakt. De ijsberg, B-15A genoemd, beweegt zich voort met een snelheid van rond de één kilometer per dag. De drieduizend vierkante kilometer grote ijsberg was in januari blijven steken op nog geen vijf kilometer van een honderd kilometer lange gletsjer, de Drygalski-ijstong. Eerder hadden deskundigen verwacht dat het gevaarte tegen de bij het Amerikaanse onderzoeksstation McMurdo gesitueerde gletsjer zou aanbotsen.


Het langwerpige gebied in het midden op deze satellietfoto is de ijsberg B-15A

Op de plek waar hij kwam vast te zitten, tussen twee ondiepe gedeelten, leverde de ijsberg nog meer problemen op dan al waren voorzien als hij zijn tocht naar de gletsjer zou hebben voortgezet. Hij blokkeerde nu wind en zeestromen die normaal tijdens de zomer op de Zuidpool het in zee stromende ijs verspreiden. Dat ijs hoopte zich nu allemaal achter de ijsberg op.

Aan de baai liggen de onderzoeksstations van de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, McMurdo en Scott, en op enige afstand het Italiaanse Terra Nova. De ijsberg en de ijsmassa erachter blokkeerden de route van schepen met brandstof en voedsel voor de stations.

Tientallen kilometers lopen

Tienduizenden pinguïnjongen werden met de dood bedreigd doordat de ouders door de blokkade een afstand van 180 kilometer af moesten leggen om bij open zee te komen en daar voedsel te vergaren. Drieduizend paar broedende Adélie-pinguïns op Kaap Royds moesten door toedoen van de ijsberg vele tientallen kilometers lopen om vis te kunnen vangen.

"Als ze terugkomen hebben ze alle vis die ze hadden verzameld al zelf opgegeten", zei een deskundige. Ook werd gevreesd dat van de vijftigduizend broedende paren Adélie-pinguïns op de nabijgelegen Kaap Bird slechts ongeveer 10 procent dit seizoen een jong zal kunnen grootbrengen.