
Sommige mensen kunnen beter tegen slaaptekort door specifiek gen
Mensen die beschikken over deze specifieke variant van een gen met de naam DRD2 scoren na een slapeloze nacht bovengemiddeld goed bij denktaken waarbij ze snel moeten improviseren.
Het gen heeft invloed op de werking van het corpus striatum, een gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het bijsturen van cognitieve processen.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
Letters
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen een denktestje te laten maken achter de computer. De deelnemers kregen steeds verschillende letters uit het alfabet te zien op het beeldscherm. Ze moesten op de rechtermuisknop drukken als ze achtereenvolgens een a en een x op hun scherm zagen verschijnen.
Maar halverwege de test veranderde opdracht. Vanaf dat moment moesten ze op de linkermuisknop drukken bij een andere lettercombinatie, bijvoorbeeld r en d.
Flexibiliteit
Alle deelnemers maakten de test een keer na een slapeloze nacht en een keer na een goede nachtrust. Mensen met de bijzondere variant van het gen DRD2 presteerden beide keren even goed. Alle andere proefpersonen maakten veel fouten na een nacht zonder slaap.
"Onze studie bewijst dat er mensen bestaan die immuun zijn voor de effecten van een slaaptekort als het gaat om cognitieve flexibiliteit", verklaart hoofdonderzoeker Paul Whitney op nieuwssite Physorg. "Het toont iets aan dat we al heel lang vermoedden, namelijk dat een slaapgebrek niet bij iedereen hetzelfde effect heeft."