AMSTERDAM - Onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam melden dat ze de oorzaak van zwangerschapsvergiftiging hebben ontdekt. Zij hebben het voor deze vergiftiging verantwoordelijke gen geïsoleerd.

De wetenschappers van de afdeling klinische chemie hebben hun bevindingen deze week in Nature Genetics gepubliceerd. Ze vonden bij zwangerschapsvergiftiging een erfelijk defect in een gen dat de vaatverbinding van moeder en kind in de placenta (moederkoek) regelt.

Het gen behoort tot een nieuw ontdekte klasse DNA-bindende eiwitten. Verder noemen de onderzoekers het opvallend dat in de placenta alleen de erfelijke informatie die de moeder doorgeeft aan het kind van belang is voor het ontstaan van de afwijking. Normaal gesproken geven de vader en de moeder beiden de helft van de erfelijke informatie door.

Hoge bloeddruk

Zwangerschapsvergiftiging of preeclampsie komt voor bij 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen. Het kan leiden tot hoge bloeddruk, nierafwijkingen met eiwituitscheiding, vochtophoping, tintelende vingers, misselijkheid en wazig zien. Het ongeboren krijgt te weinig voedingsstoffen en kan dus groeiachterstand oplopen. Dit kan leiden tot complicaties rond de geboorte of zelfs overlijden.