GENEVE/LUANDA - De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag haar zorg uitgesproken over mogelijke besmettingen met het gevaarlijke marburgvirus in Europa. Een Italiaans ziekenhuis heeft negen mensen in quarantaine genomen die mogelijk in contact stonden met een besmet persoon. De uitbraak van de op ebola gelijkende aandoening in het Afrikaanse Angola neemt intussen steeds grotere vormen aan.

De WHO verschafte geen nadere informatie over de verdachte gevallen in Italië. Vorige week is wel gebleken dat een Italiaanse vrouwelijk arts in Angola is overleden, vermoedelijk als gevolg van een marburgbesmetting. Ook in Portugal waren er twee verdachte gevallen, maar in beide gevallen ging het niet om marburgbesmettingen.

Virus

Het virus is intussen in vier Angolese provincies opgedoken. Volgens de jongste telling zijn er 137 besmettingen, waarvan 130 een dodelijke afloop kenden. Nooit eerder vielen er zoveel doden door een uitbraak van marburg.

Het virus werd in 1967 in kaart gebracht nadat laboratoriummedewerkers in de Duitse steden Marburg en Frankfurt en in de toenmalige Joegoslavische hoofdstad Belgrado een ziekte hadden gekregen. Ze bleken te zijn besmet door uit Uganda geïmporteerde apen die werden gebruikt voor proeven. De grootste uitbraak tot dusver was in de Democratische Republiek Congo. Daar kwamen tussen 1998 en 2000 in totaal 123 mensen om het leven.