Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Achtste planeet van Kepler-90 ontdekt met kunstmatige intelligentie

Ruimtevaartagentschap NASA heeft met behulp van kunstmatige intelligentie de achtste planeet van Kepler-90 ontdekt. Ons eigen zonnestelsel met acht planeten rond een enkele ster was lang bijzonder, maar nu is op 2545 lichtjaren van de aarde zijn gelijke gevonden.
Door ANP

Door analyse van gegevens van de Kepler ruimtetelescoop is de achtste planeet van Kepler-90, een op de zon lijkend hemellichaam, ontdekt. Kepler-90i is een gloeiendhete, rotsachtige exoplaneet die in 14,4 dagen een baan beschrijft rond de moederster. 

Het bewijs voor het bestaan werd geleverd door gebruik te maken van 'machine learning' van Google, de opstap naar kunstmatige intelligentie met computerprogramma's die zichzelf verbeteren. In dit geval leerden ze planeten identificeren door in de databestanden van Kepler bewijzen te vinden voor hun bestaan.

''Deze ontdekking laat zien dat onze data in de jaren die komen een rijke bron zullen vormen voor innovatieve onderzoekers', zei Paul Hertz, directeur van de NASA-afdeling Astrofysica.

De wetenschappers Christopher Shallue en Andrew Vanderburg trainden de computer in het spotten van exoplaneten aan de hand van lichtmetingen door de telescoop. Een minuscule verandering in de helderheid van een ster verraadt de passage van een planeet.

Aanbevolen artikelen