De aardpython is de slang met de dikste huid ter wereld, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De één meter lange Afrikaanse slang die voornamelijk knaagdieren eet, heeft een huid die gemiddeld vijftien keer zo dik is dan de huid van andere slangensoorten. Het dier is daardoor vrijwel ongevoelig voor beten van andere dieren, melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Morphology.

De onderzoekers van Truman State University in Missouri bepaalden de dikte van de huid van de aardpython door enkele exemplaren te vangen en te onderzoeken met een microscoop. Ook prikten ze met naalden in de huid van de dieren om de samenstelling van de huid te bepalen.

Vervolgens werden dezelfde metingen verricht bij dertien andere slangensoorten. Uit het onderzoek blijkt dat de huid van de aardpython veruit het dikste en sterkste is. Dat komt vooral door de verdeling van het bindweefsel.

Collageen

Onder de schubben van het de aardpython bevinden zich meerdere lagen collageen, die precies op elkaar aansluiten door een opvallend zigzagpatroon, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Neushoorns hebben ditzelfde patroon van bindweefsel in hun huid.

De dikke huid komt aardpythons goed van pas bij de jacht. De slangen eten babyknaagdieren. Vaak worden ze bij het nuttigen van hun maaltijden aangevallen door de moeders van hun prooien. Maar de beten van deze dieren dringen niet door hun huid heen.