Het eten van de eigen placenta na een bevalling levert vrouwen geen gezondheidsvoordelen op, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De hormoonhuishouding van vrouwen verandert niet als ze in de weken na een bevalling dagelijks een stukje van de eigen placenta eten.

Ook leidt een placenta-dieet niet tot minder vermoeidheid, een betere stemming of een sneller herstel na de bevalling. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Women and Birth.

Depressie

Sommige mensen geloven dat het eten van de placenta na een bevalling vrouwen kan helpen om te herstellen van een postnatale depressie. Ook wordt het in de traditionele Chinese geneeskunde aanbevolen als medicijn tegen allerlei kwaaltjes.

Onderzoekers aan de Universiteit van Nevada besloten de proef op de som te nemen. Ze legden contact met 27 zwangere vrouwen die zich al hadden voorgenomen om hun placenta op te eten. Deze vrouwen waren bereid om mee te werken aan een studie waarbij het effect van het placenta-dieet werd gemeten.     

Na de bevalling slikte de helft van deze vrouwen drie weken lang elke dag een pil, die een stukje van hun eigen placenta bevatte. De andere helft van de proefpersonen kreeg een placebo. Zelf wisten de vrouwen niet of pillen mét of zonder placenta innamen.

Speeksel

Tijdens het onderzoek stonden alle deelnemers regelmatig speeksel af om hun hormoonspiegel te meten. Ook vulden ze vragenlijsten in, waarmee hun stemming en vermoeidheid werd gemeten. De stemming en de mate van vermoeidheid bleken uiteindelijk niet te worden beïnvloed door het eten van de placenta, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Hoofdonderzoekster Young benadrukt dat de studie moet worden herhaald met meer proefpersonen om een definitief antwoord te krijgen op de vraag of het eten van placenta's de gezondheid kan bevorderen. Maar tot nu toe heeft ze geen enkele aanwijzing in die richting gevonden.