Prehistorische vrouwen hadden waarschijnlijk beter getrainde armen dan moderne topsporters, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De bovenarmen van vrouwen die leefden in de steentijd, bronstijd of ijzertijd waren gemiddeld vijf tot tien procent sterker dan de armen van topatletes uit deze tijd.

De studie suggereert dat vrouwen in de prehistorie veel meer op het land werkten dan tot nu toe door werd aangenomen door historici.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

Botten

De wetenschappers van de Universiteit van Cambridge kwamen tot hun bevindingen door 78 armbotten te bestuderen van vrouwen uit de steentijd, bronstijd, ijstijd en middeleeuwen. Deze beenderen werden opgegraven op verschillende plekken in Europa. De armbotten werden uiteindelijk vergeleken met röntgenfoto’s van de armen van de beste vrouwelijke atleten op de Universiteit van Cambridge, waaronder roeiers, hardlopers en voetballers.

Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwen 7000 tot 2000 jaar geleden sterkere armbotten hadden dan moderne sporters. Hun armen leken het meeste op die van hedendaagse roeiers. Pas in de middeleeuwen nam de armkracht van vrouwen af. 

De prehistorische vrouwen ontwikkelden hun bijzonder sterke armspieren waarschijnlijk door zwaar handwerk, zoals het vermalen van graan, het dragen van zware manden en het graven van kuilen.

Voeding

Het traditionele idee dat mannen in de prehistorie op het land werkten en vrouwen meer huishoudelijke taken hadden en voor de kinderen zorgden, klopt volgens de wetenschappers dan ook niet.   

"We vermoedden al langer dat het beeld dat prehistorische vrouwen vooral binnenshuis zaten en niet zo veel deden als de mannen veel te simpel was", verklaart onderzoekster Alison Macintosh op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De wetenschappers willen bij een vervolgonderzoek gaan uitzoeken in hoeverre de spiermassa van de prehistorische vrouwen kan worden verklaard door hun eetgewoontes.