Bijen transporteren stuifmeel tussen de haren op hun poten, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De insecten hebben bijzonder lange haren aan de zijkant van hun poten, waartussen stuifmeel blijft kleven. De bijen gebruiken deze haren om grote bulken stuifmeel vervoeren, die soms bijna een derde van hun lichaamsgewicht beslaan.

Dat hebben Amerikaanse onderzoekers bekendgemaakt op een bijeenkomst van de American Physical Society.

Elastiekjes

De wetenschappers vingen bij hun onderzoek twintig bijen die net stuifmeel hadden verzameld op hun poten en terugvlogen naar hun korf. Eerst maakten de onderzoekers hoge resolutie-beelden van de poten van de insecten, waarop ze bijzonder lange haren ontdekten. 

Vervolgens onderzochten ze hoe stevig het stuifmeel vastzat tussen de haren door er met elastiekjes aan te trekken. De buit van de bijen bleek stevig te zijn verankerd aan hun poten, zo meldt Science Now. Het stuifmeel schoot pas los als er krachten op werden uitgeoefend die twintig keer groter waren dan de weerstand die bijen normaal gesproken ervaren tijdens het vliegen.

Drones   

Bijen spelen een belangrijke rol in de natuur, omdat ze stuifmeel verspreiden tussen bloemen en planten. De insecten slaan echter ook stuifmeel op in hun korf als voedsel voor de lange termijn. Tussen het stuifmeel zit nectar, waarvan ze honing maken.  

De wetenschappers hopen de techniek waarmee de dieren stuifmeel vervoeren uiteindelijk te gebruiken voor het ontwerp van minuscule drones die stuifmeel kunnen verspreiden.