Groenlandse walvissen zwemmen soms naar kustgebieden om hun huid te scrubben, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

In de ondiepe wateren schuren de dieren hun huid langs de rotsen, waarschijnlijk om dode huidcellen en stukjes ruwe huid te verwijderen. De walvissen zijn hier gemiddeld vijf tot acht minuten mee bezig.

Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One

Drone

Onderzoeksleider Sarah Fortune zag enkele jaren geleden Groenlandse walvissen (Balaena mysticetus) op een vreemde manier op hun rug heen en weer rollen in een kustgebied bij Baffineiland in Canada. Ze had geen idee wat de dieren aan het doen waren en besloot het gedrag samen met haar collega's van de Universiteit van British Columbia te onderzoeken. De onderzoekers keerden terug met een drone die was uitgerust met camera's.

Bij hun onderzoek filmden ze de walvissen vanuit allerlei hoeken. Al snel kwamen ze erachter dat veel van de dieren ruwe plekken op hun huid hadden. Ook waren de walvissen op sommige plaatsen aan het vervellen. 

Tijdens hun rolbewegingen in het water schuurden de dieren precies deze plekken langs de rotsen op de bodem. Sommige walvissen wreven minutenlang hun kin, kop en rug langs de rotsen.

Parasieten

Volgens de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science heeft het scrubben waarschijnlijk een belangrijke functie voor de gezondheid van walvissen. De dieren schuren waarschijnlijk parasieten van hun huid. Ook verwijderen ze bij het scrubben mogelijk stukjes verbrande huid die op termijn kanker kunnen veroorzaken.