Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
dolfijn

Mannelijke dolfijnen verleiden vrouwtjes met cadeaus

Sommige mannelijke dolfijnen in Australië proberen vrouwtjes te verleiden met cadeaus, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De tuimelaars (Tursiops truncatus) duiken sponzen op en brengen ze vervolgens naar vrouwelijke dolfijnen. Waarschijnlijk hopen ze de vrouwtjes met deze cadeaus over te halen om met ze te paren.

Dat melden de onderzoekers van de University of Western Australia in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Balanceren

De wetenschappers observeerden het opmerkelijke gedrag bij verschillende populaties tuimelaars die aan de westkust van Australië leven. Zo filmden ze een dolfijn die met veel moeite een sponsdier loswrikte van de zeebodem. Vervolgens liet de tuimelaar de spons op zijn bek balanceren en presenteerde hij het cadeau aan een vrouwtje.

Volgens hoofdonderzoeker Simon Allen probeerde het mannetje met dit gedrag aan het vrouwtje te laten zien dat hij een goede en sterke seksuele partner zou zijn. "We waren perplex toen we zagen wat de tuimelaar deed", verklaart Allen op de nieuwssite van de University of Western Australia.

Samenwerking

De wetenschappers zagen het opmerkelijke paringsgedrag later ook in andere dolfijnpopulaties. "Het bewijs spreekt voor zich", aldus Allen. "Deze dolfijnen, misschien wel de meest sociaal complexe dieren op onze planeet, geven sponzen aan elkaar cadeau."

Soms werken de dolfijnen zelfs samen om een spons te bemachtigen en later als cadeau te presenteren bij een vrouwtje. De vraag is waarom ze dat doen. Slechts één van de dieren kan namelijk succesvol paren en nageslacht verwekken bij het vrouwtje. "Deze bevindingen zijn totaal nieuw", aldus onderzoekster Stephanie King. "We hebben nog veel te onderzoeken in de toekomst."

Aanbevolen artikelen