De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt samen met bedrijven en andere organisaties 32 miljoen euro beschikbaar, die onder meer 3d-printen van metaal en het gebruik van bacteriën in de chemische industrie verder moet ontwikkelen.

De NWO investeert met 21 miljoen euro het grootste bedrag. Met het geld kunnen bijna honderd onderzoekers zes grote onderzoeksprogramma's opzetten.

In een van de programma's gaan de technische universiteiten samen met industriële bedrijven onderzoek doen naar het 3d-printen van grote metalen objecten zoals bijvoorbeeld scheepsschroeven. De onderzoekers hopen te ontdekken hoe zo'n uit laagjes opgebouwd voorwerp niet vervormt, scheurt of op onverwachte plekken gaat roesten.

Een ander onderzoek draait om het inzetten van bacteriën die chemische producten kunnen maken van syngas, dat onder meer ontstaat bij staalproductie.

De NWO investeert ook in onderzoek naar zelflerende systemen, het voorkomen van sportblessures en de ontwikkeling van "draagbare robotica''. Laatstgenoemde techniek moet mensen met bijvoorbeeld spieraandoeningen in staat stellen om op te staan uit een rolstoel.

De wetenschappers kunnen met deze investering vijf tot zes jaar door. Het geld dat de NWO verdeelt is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.