Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
oudste wijn

Resten van oudste wijn ter wereld ontdekt in Georgië

Wetenschappers hebben in Georgië de resten van de oudste wijn ter wereld ontdekt. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om potscherven met minuscule restjes van wijn die rond het jaar 6000 voor Christus moet zijn bereid. De drank werd destijds waarschijnlijk gebruikt als medicijn, maar ook als geestverruimend middel bij religieuze bijeenkomsten.

Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

De wetenschappers van de Universiteit van Toronto ontdekten de scherven met wijnresten bij opgravingen op 30 kilometer van de Georgische hoofdstad Tblisi. Ze slaagden erin om met de scherven enkele potten te reconstrueren, waarin vrijwel zeker wijn werd bereid.

Op sommige van de 8000 jaar oude potten zijn afbeeldingen van druiven getekend. Uit een chemische analyse blijkt dat de potscherven chemische resten bevatten van het wijnbereidingsproces. De wetenschappers vonden onder meer deeltjes van wijnsteenzuur, appelzuur en barnsteenzuur. Ook moderne wijnen bevatten deze stoffen.

Geluk

Tot nu toe werden wijnresten op 5400 jaar oude potscherven uit Iran beschouwd als de oudste ter wereld. Maar de wijndeeltjes op de scherven uit Georgië zijn zeker vijfhonderd jaar ouder. Volgens hoofdonderzoeker Stephen Batiuk werd de wijn altijd met dezelfde druiven gemaakt. 

"We geloven dat dit het oudste voorbeeld is van de domesticatie van een druivensoort die puur werd gebruikt voor het maken van wijn", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert. Wijn werd volgens 8000 hem jaar geleden al volop gedronken."Het werd gezien als medicijn, een sociaal smeermiddel, maar ook als geestverruimend middel en handelswaar."

Volgens Batiuk is het bericht over de ontdekking van de oudste wijn ter wereld met gejuich ontvangen in Georgië. "De Georgiërs zijn extatisch van geluk. Ze zeggen al jaren dat ze een lange geschiedenis hebben op het gebied van wijn maken", verklaart hij in de Britse krant The Guardian. "Wij hebben dat nu ook daadwerkelijk bewezen."


Lees meer over:

Wijnen

Aanbevolen artikelen