ALPHEN AAN DEN RIJN - Neushoornvogels hebben lak aan dierentuinen die hen uithuwelijken. Ze bepalen voortaan zelf wie ze als partner kiezen. Avifauna, het vogelpark in Alphen aan den Rijn, steunt de geëmancipeerde dubbele neushoornvogel met een Europees relatiebureau.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Niet meer de deskundige die bepaalt of een mannetje en een vrouwtje genetisch gezien goed bij elkaar passen, voortaan kiezen ze zelf een vogel uit meerdere kandidaten.

Vogeldating

Aan de Europese vogeldating doen dierentuinen uit Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk mee. Ze brengen soms vogels die hun partner hebben verloren. Uit Avifauna doet een stel mee dat samen nooit tot een ei is gekomen. Dat kinderloze huwelijk bracht Avifauna ook op het idee.

Elk vrouwtje mag een week haar hart ophalen bij de mannetjes en daarna mogen de mannetjes een week naar het vrouwenparadijs. Een camera registreert hun gedragingen. Als er twee veel tijd samen doorbrengen en elkaar als teken van liefde ook voeren, gaan de klokken luiden.

Liefdesnest

Zodra twee elkaar hebben gevonden, kunnen ze een week aan elkaar wennen. Als het daarna nog steeds klikt, mogen ze een liefdesnest bouwen in een van de deelnemende dierentuinen.