ROTTERDAM - De griepepidemie in Nederland is officieel voorbij. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Nationaal Influenza Centrum (NIC) in Rotterdam. Afgelopen week hadden gemiddeld dertien per 10.000 mensen het virus onder de leden. Bij vijftien per 10.000 spreekt men van een epidemie.

Het centrum verklaarde op 18 februari dat Nederland gebukt ging onder een griepepidemie. Het aantal van vijftien zieken per 10.000 inwoners groeide de weken daarna tot 27. Zeeland, Noord-Brabant en Limburg werden het zwaarst getroffen met gemiddeld 67 zieken per 10.000 Nederlanders.

Sinds begin deze maand nam de epidemie langzaam af. Afgelopen week telde het NIC de meeste zieken in Noord- en Zuid-Holland met zeventien zieken per 10.000 inwoners.

Uit een enquête die marktonderzoeksbureau GfK begin maart hield, bleek vrijdag dat in totaal 2,1 miljoen huishoudens te maken hebben gehad met het griepvirus. Voor behandeling van de griep ging een op de vijf ondervraagden naar de huisarts. Ruim tweederde gebruikte medicijnen op zijn voorschrift.