Spinrag kan worden gebruikt om bijzonder gevoelige microfoons te maken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Spinnenzijde komt al in beweging bij geluidsgolven van minder dan drie hertz. Daardoor kan het materiaal worden gebruikt om geluiden op te vangen die voor het menselijk oor niet te horen zijn.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Trillingen

Hoofdonderzoeker Ron Miles van Birminghamton University in New York isoleerde in zijn laboratorium enkele draadjes spinrag door ze te omgeven met goud. Vervolgens stelde hij de spinnenzijde bloot aan geluidstrillingen van verschillende sterktes. De draadjes bleken al te gaan bewegen bij geluidsgolven van zeer lage frequenties, ook wel infrasoon geluid genoemd.

Miles slaagde erin om de bewegingen van het spinrag met behulp van een magnetisch veld om te zetten in een elektronisch signaal. "Met deze techniek kun je op een eenvoudige manier een extreem gevoelige microfoon maken die heel precies kan oppikken uit welke richting een geluid komt", verklaart hij op nieuwssite Phys.org.

Gehoorapparaten

De techniek komt volgens Miles vooral van pas bij het ontwikkelen van betere gehoorapparaten. Slechthorende mensen zouden met behulp van spinragmicrofoons in hun gehoorapparaat mogelijk gemakkelijker achtergrondgeluiden kunnen wegfilteren.