WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers hebben een vaccin tegen borstkanker ontwikkeld dat binnenkort kan worden getest. Het middel, dat volgens hen bij dierproeven bemoedigende resultaten opleverde, helpt het immuunsysteem bij het bestrijden van een proteïne, die voorkomt in 80 procent van de tumoren in de borst. Dit meldde de Britse krant The Daily Telegraph donderdag.

De onderzoekers van Washington University en het Siteman Cancer Center in St. Louis hebben een vaccin ontwikkeld dat bestaat uit een kopie van een stukje DNA dat het proteïne Mammaglobine-A aanmaakt. Zij markeerden deze stof om ervoor te zorgen dat het lichaam deze als lichaamsvreemd herkent. Het lichaam begint als reactie hierop T-cellen te produceren, die de tumoren bestrijden. Het vaccin is getest op muizen die door genetische modificatie een immuunsysteem hebben, dat lijkt op dat van mensen.

Cellen

Gevaccineerde cellen produceerden bij de muizen het bewuste proteïne, dat ervoor zorgde dat tumoren stopten met groeien en deze vervolgens zelfs deed slinken. Wetenschappers van de universiteit van Texas houden zich ook bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen borstkanker, een van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen.

In Nederland krijgt één op de negen vrouwen ooit borstkanker. Jaarlijks overlijden 3300 vrouwen aan de ziekte, volgens gegevens van KWF Kankerbestrijding.