Oude vissen steeds zeldzamer in wereldzeeën

Oude vissen komen in steeds minder groten getale voor in de wereldzeeën, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Volwassen vissen worden als eerste gevangen door vissers. Daardoor bestaan vispopulaties voor een steeds groter deel uit jonge exemplaren. Waarschijnlijk zullen sommige visssoorten door deze ontwikkeling problemen krijgen bij de voortplanting.

Dat melden Amerikaanse biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Leeftijdssamenstelling

De wetenschappers van de Universiteit van Washington analyseerden de vangst van tientallen visbedrijven. Ook analyseerden ze eerder wetenschappelijke studies naar de leeftijdssamenstelling van vispopulaties in de oceanen.

De leeftijden van vissen worden bepaald door otolieten (een soort steentjes) in het binnenoor van de dieren te analyseren. Otolieten krijgen meer ringen naarmate vissen ouder worden. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het aantal oude vissen in de afgelopen decennia bij ongeveer 79 procent van alle vissoorten is afgenomen. Bij een derde van alle populaties kromp het aantal vissen op leeftijd zelfs met meer dan 90 procent.

Eitjes

Het aantal oude vissen is belangrijk in een populatie, omdat de dieren een verrassend grote rol spelen bij de voortplanting. De oudste vrouwtjes in een populatie produceren door hun lange leven het meeste eitjes. Daardoor verwekken ze in verhouding veel jongen. 

"De kans op succes is bij het produceren van babyvissen extreem variabel", verklaart onderzoeker Trevor Branch op de nieuwssite van de Universiteit van Washington. "Oude vissen zie ik als de verzekeringspolis van een vispopulatie. Ze slepen de populatie door periodes waarin het slecht gaat met de voortplanting doordat ze continu eitjes blijven produceren."

De wetenschappers stellen op nieuwssite New Scientist dan ook voor om vissen op leeftijd beter te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door vissers te verbieden om vissen boven een bepaalde lengte of gewicht te vangen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie