DE BILT - Sneeuwval in maart is uitzonderlijk. Volgens het KNMI in De Bilt is het in de laatste 20 tot 25 jaar niet meer voorgekomen dat er zoveel sneeuw viel. Volgens het weerinstituut is in Heeg in het zuidwesten van Friesland 50 centimeter sneeuw gevallen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


Medemblik bedolven onder dikke laag sneeuw - Lex Salverda

Volgens het meteorologisch instituut zal het de komende dagen blijven sneeuwen. In delen van Friesland en Drenthe is de afgelopen 24 uur 20 tot 30 centimeter gevallen. In Gorredijk ligt 35 centimeter sneeuw, in Sneek 34. In Oost-Brabant en Limburg ligt nog vrijwel niets.

Gemiddeld valt er op ongeveer dertig dagen per jaar sneeuw, maar heel wat jaren gaan voorbij zonder dat er iets valt, aldus het KNMI. "Gemiddeld 20 centimeter sneeuw komt eens in de tien jaar voor, 35 centimeter kunnen we eens in de vijftig jaar verwachten", legt een woordvoerster van het KNMI uit. De sneeuwsituatie is volgens haar uniek omdat niet een enkele plaats maar een groot gebied te maken heeft met grote hoeveelheden sneeuw.

Volgens het weerinstituut gaat het in de nacht van donderdag op vrijdag streng vriezen met plaatselijk temperaturen van 10 tot 15 graden Celsius onder nul. Mogelijk wordt dat de koudste nacht in maart sinds 1971.