Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hubble

Ruimtetelescoop ontdekt sporen van water op exoplaneten

Enkele planeten die rond een andere ster draaien, hebben mogelijk water. Ruimtetelescoop Hubble heeft daar sporen van gevonden.
Door ANP

Bij twee van de planeten is het water inmiddels waarschijnlijk verdwenen, maar op het oppervlak van zeker drie andere planeten is misschien nog water te vinden.

Het gaat om planeten die rond de ster TRAPPIST-1 draaien. Die staat in het sterrenbeeld Waterman op 39 lichtjaar afstand van de aarde. Voor ruimtebegrippen is dat om de hoek. De ster heeft zeven planeten. Wetenschappers hadden al het vermoeden dat op een paar daarvan misschien leven mogelijk is.

In de afgelopen jaren zijn duizenden zogeheten exoplaneten ontdekt, planeten buiten ons zonnestelsel. Daarnaast zijn er nog duizenden potentiële planeten, waarvan het bestaan nog niet helemaal zeker is. Maar wetenschappers zijn pas net begonnen met zoeken en tellen.

Het werkelijke aantal exoplaneten ligt waarschijnlijk veel hoger. Er zijn honderden miljarden sterrenstelsels in het heelal. En ons stelsel, de Melkweg, heeft alleen al honderden miljarden sterren. En waarschijnlijk hebben vrijwel al die sterren planeten om zich heen draaien.

Aanbevolen artikelen