SALINA - Steve Fossett heeft bijna de helft van zijn recordpoging om non-stop solo zonder bijtanken rond de wereld te vliegen achter de rug. Woensdag vloog de Amerikaanse avonturier boven India, nadat hij in de nacht van dinsdag op woensdag al Noord-Afrika had bereikt.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


'Op dit moment gaat alles heel goed'

De poging dreigde dinsdagmiddag te mislukken, toen het satellietnavigatiesysteem (GPS) aan boord van de Virgin Atlantic GlobalFlyer uitviel. Daardoor moest Fossett twee uur lang "blind" vliegen voordat het apparaat vanzelf weer ging werken.

"Op dit moment gaat alles heel goed. De situatie bevalt me uitstekend en ik denk dat we een goede kans maken", zei Fossett tijdens radiocontact met het controlecentrum in Salina (Kansas). Hij liet weten dat zijn eenmotorige vliegtuig een kwart van de brandstof had gebruikt en dat hij zelf een stuk of drie dieetmilkshakes op had.

Solo

De Virgin Atlantic GlobalFlyer vliegt ongeveer 625 kilometer per uur. Als alles goed blijft gaan, landt hij donderdagmiddag (plaatselijke tijd) na zestig tot tachtig uur vliegen in Salina. De 60-jarige Fossett was daar maandagavond met zijn experimentele vliegtuig vertrokken. Hij was in 2002 de eerste die solo in een luchtballon rond de wereld vloog.