Archeologen in Spanje hebben meer lichamen gevonden in massagraven uit de tijd van de burgeroorlog van 1936-1939 en de daaropvolgende dictatuur van generaal Franco. 

De opgravingen bij een plaatselijke begraafplaats in Valladolid in Centraal-Spanje komen op het moment dat er nieuwe inspanningen zijn van vrijwilligersverenigingen en campagnegroepen voor slachtoffers om nieuw licht te werpen op het bloedige verleden. Ook hopen ze alsnog op een afsluiting voor familieleden die nog steeds op zoek zijn naar hun doden.

Vier massagraven zijn nu in Valladolid uitgegraven en 228 lichamen zijn daar sinds april 2016 ontdekt. Deze graven zijn enkele van de naar wordt aangenomen meer dan 2000 massagraven uit de burgeroorlog in heel Spanje.

Historici schatten dat ongeveer een half miljoen republikeinse en nationalistische strijders en burgers zijn gedood in deze oorlog. Na het einde van de burgeroorlog werden tienduizenden Franco-tegenstanders gedood of gevangengenomen.

Franco

Nadat Franco in 1975 overleed, heeft Spanje een amnestiewet aangenomen om de overgang van dictatuur naar democratie te vergemakkelijken en de misdaden van het fascistische regime toe te dekken. Maar er is steeds meer belangstelling bij nieuwe generaties om het verleden te ontrafelen.

''Ik hoop dat we met forensische analyse kunnen achterhalen wie de slachtoffers ooit waren'', zei Julio del Olmo, een van de archeologen die aan de opgravingen werkt. De gemeenteraad in Valladolid heeft de uitgraving gedeeltelijk gefinancierd.