CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Vanaf dinsdag is er een nieuwe pijnstiller in Nederland verkrijgbaar die hoop biedt voor mensen met chronische zenuwpijnen.

Het middel pregabaline (merknaam Lyrica) is geregistreerd voor de behandeling van zogeheten neuropathische pijn. Dit is chronische zenuwpijn die vaak voorkomt als complicatie bij diabetes-, kanker- en gordelroospatiënten.

Neuropathische pijn wordt gekenmerkt door een chronisch pijnlijk gevoel dat vaak wordt omschreven als brandend, tintelend of stekend. De aandoening kan ook optreden na operaties waarbij zenuwen zijn beschadigd. Naar schatting 200.000 Nederlanders hebben er mee te maken.

Epilepsiepatiënten

Volgens de fabrikant blijkt uit onderzoeken dat ongeveer de helft van de patiënten er in elk geval de eerste week baat bij heeft. Het middel, dat overigens ook mag worden voorgeschreven als aanvullende therapie voor epilepsiepatiënten, wordt volledig vergoed als het wordt voorgeschreven door een specialist. Wanneer de huisarts het voorschrijft, moet de patiënt het zelf betalen.