POTSDAM - Het drinken van groene thee zou kunnen helpen bij afvallen. Onderzoekers hebben ontdekt dat een substantie die in het drankje voorkomt de toename van lichaamsvet bij muizen vermindert. Dat heeft het Duitse Instituut voor Voedingsonderzoek (DIfE) in Potsdam maandag meegedeeld.

Volgens de onderzoekers zorgt het theebestanddeel niet voor een verminderde eetlust, maar remt het de opname van voedsel in de darmen en bevordert het de verbranding van vet. Muizen die naast hun vetrijke dieet met groene thee werden behandeld, wogen na 29 dagen beduidend minder dan hun soortgenootjes die het zonder hadden moeten doen. Ook hun vetpercentage was lager.

Om uit te sluiten dat andere bestanddelen van de thee van invloed waren op het onderzoek, gebruikten de wetenschappers een extract dat voor 94 procent bestond uit de werkzame stof EGCG. Maar of die gebruikt kan worden als afslankmiddel, is nog maar de vraag, waarschuwt onderzoeksleidster Susanne Klaus.

Groene thee bevat grote hoeveelheden polyphenolen, waartoe ook EGCG behoort. Aan deze stoffen worden wel vaker gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Zo zouden ze goed zijn voor bloeddruk en cholesterolspiegel, en zelfs beschermen tegen kanker. Om die reden wordt volgens Klaus met name in Azië al jaren onderzoek gedaan naar de deugden van groene thee.