Mensen en chimpansees communiceren regelmatig met elkaar in dierentuinen door elkaars gedrag te imiteren, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Ongeveer 10 procent van de bewegingen die dierentuinbezoekers maken, wordt gekopieerd door chimpansees in het apenverblijf.

Omgekeerd imiteren mensen de apen die ze bekijken even vaak. Dat melden Zweedse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Primates. De wetenschappers observeerden interacties tussen dierentuinbezoekers en chimpansees in de dierentuin in de Zweedse plaats Furivik. Ze noteerden elke handeling van een mens die werd geïmiteerd door een aap, en omgekeerd.

Interesse

De dieren en de dierentuinbezoekers bleken vaak dezelfde soort handelingen te kopiëren: handgeklap, gebonk op de ramen en kusjes die werden gegeven op het glas. "Het onderzoek vond plaats in een typische dierentuinsetting", aldus hoofdonderzoeker Tomas Persson op nieuwssite EurekAlert. "Zowel de chimpansees als de mensen deden hun best om elkaars interesse te wekken."

De interacties tussen mens en dier wijzen volgens hem op een eenvoudige vorm van communicatie en spel. "De acties die werden gekopieerd door mensen en chimpansees hadden niets te maken met leergedrag. Het doel was sociaal en communicatief."

Verveeld

Uit het onderzoek bleek verder dat interacties tussen apen en mensen langer duurden als er sprake was imitatie. Wanneer er geen gedrag werd gekopieerd raakten zowel de chimpansees als de dierentuinbezoekers eerder verveeld.  

"Een paar keer zagen we zeer lange interacties waarbij er een soort spel ontstond", aldus onderzoekster Gabriela-Alina Sauciuc. "De apen en de bezoekers imiteerden elkaar dan om de beurt, op dezelfde manier als spelende peuters elkaars acties kopiëren."