Apen zijn op jonge leeftijd het vaakst geneigd om affectie te tonen voor soortgenoten door ze te kussen, vlooien of omhelzen. Bij oudere chimpansees komen dit soort uitingen van empathie minder vaak voor.  

Wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een groep van 44 chimpansees te observeren in het Yerkes National Primate Center in Georgia.

Ze turfden hoe vaak de apen hun soortgenoten troostten na bijvoorbeeld een verloren gevecht om voedsel, of een ruzie, zo melden de onderzoekers van de Emory Universiteit in Atlanta in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Uit het onderzoek blijkt dat de apen die op jonge leeftijd vaak empathie tonen dat op latere leeftijd nog steeds bovengemiddeld vaak doen. Dat suggereert dat empathie onderdeel is van de persoonlijkheid van apen.  

Over het geheel genomen neemt de neiging om anderen te troosten echter wel af naarmate chimpansees ouder worden. Volgens onderzoeker Frans de Waal betekent dat niet dat het empathisch vermogen afneemt; oudere dieren tonen het alleen minder snel.

"De oudere apen worden selectiever in hoe ze hun empathie uiten", aldus De Waal. "Ze focussen zich waarschijnlijk op individuen die dicht bij hen staan, hun nakomelingen en vrienden. De jonge apen reageren nog veel sterker op alles waar emotie bij komt kijken", zo meldt New Scientist.