VLISSINGEN - Een onderzoek naar de waterkwaliteit van de Macedonische rivier de Dragor door studenten van de Hogeschool Zeeland (HZ), heeft tot commotie geleid in de politiek en media van dat land. De uitslag van het onderzoek toonde aan dat het water ernstig vervuild is. Dit leidde tot politieke vragen en blijkt ook onderwerp te zijn van de verkiezingsstrijd tussen burgemeesters voor de verkiezingen in maart. Dit maakte de HZ dinsdag bekend.

De studenten van de opleiding Aquatische Ecotechnologie voerden vorig jaar september het onderzoek uit in opdracht van de burgemeester van Bistrica, een gemeente die stroomafwaarts van de Dragor ligt. De vervuiling vindt plaats in de stad Bitola. Hier stroomt een schone bergrivier de stad in en het water wordt vervuild door ongezuiverde lozingen van fabrieken en huishoudens.

De studenten troffen concentraties van meerdere stoffen aan die ver boven de normen liggen die door de Europese Unie worden gehanteerd. De slechte waterkwaliteit kan gezondheidsrisico's opleveren voor de bevolking. Volgens de woordvoerder van HZ hebben omringende gemeenten veel last van de vervuilde rivier. Een dorpje was zelfs verlaten door de stankoverlast.

De landelijke politiek en media in Macedonië kregen twee weken geleden lucht van de resultaten van het onderzoek. Dit leidde tot diverse politieke vragen, waarop verantwoordelijke politici en beleidsmakers het onderzoek van de HZ in diskrediet probeerden te brengen, door vraagtekens bij het onderzoek te plaatsen.

Het onderzoek wordt volledig ondersteund door de ecologische groepering Molika in Macedonië en krijgt ook bijval van de plaatselijke media. De woordvoerder van de HZ benadrukt dat er begrip is voor de slechte economische situatie in Macedonië, maar dat de commotie hopelijk zal leiden tot een snelle oplossing van het waterprobleem in en rond Bitola.