Drie ruimtevaarders uit Italië, Rusland en de VS zijn vrijdag na een reis van zes uur veilig aangekomen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). De lancering van de Sojoezraket vanaf een lanceerplatform in Kazachstan verliep volgens plan.

Paolo Nespoli, Sergej Rjasanski en Randolph Bresnik zullen zo'n vijf maanden in het ruimtestation verblijven. Ze zijn namens respectievelijk de Europese (ESA), Russische (Roscosmos) en Amerikaanse (NASA) ruimtevaartorganisaties uitgestuurd.

De astronauten gaan onder meer onderzoek doen naar de effecten van de ruimtevaart op het immuunsysteem. Ze zijn een versterking van de driekoppige bemanning die nu al op zo'n 400 kilometer boven de aarde zweeft.

Voor de 60-jarige Nespoli is het niet de eerste keer dat hij afreist naar het ISS-station. Zes jaar geleden verbleef hij er een aantal maanden en ook in 2007 was hij er kortstondig. 

Het ISS is door meerdere landen bekostigd. Het station is sinds 2000 permanent bewoond door astronauten en bestaat uit meerdere modules, waaronder onderzoekslaboratoria. De Nederlandse astronaut André Kuipers verbleef tweemaal in het ISS.