AMSTERDAM - Astronauten hebben bij terugkeer uit de ruimte minder bloed in hun aderen dan voor hun ruimtereis. Dit is een van de conclusies van het onderzoek van Janneke Gisolf van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het SRON Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek, dat het onderzoek van Gisolf financierde, maakte dit maandag bekend.

Gisolf deed promotieonderzoek naar de invloed van zwaartekracht op de bloeddrukregeling. Astronauten werden voor en na hun ruimtewandeling getest op hun ademhaling, bloeddruk en hartslag. De ruimtereizigers hebben vaak last van duizelingen na de landing. Onderzoekster Gisolf: "Blijkbaar heeft het lichaam na een weekje gewichtloosheid toch behoorlijk wat tijd nodig om weer in balans te raken."

Met het onderzoek is een eerste stap gezet voor een beter begrip van de bloedsomloop. Projectleider John Karemaker denkt dat het onderzoek belangrijk kan zijn voor de behandeling van bedlegerige patiënten.

Fysiologe Gisolf denkt dat de terugkeer van de astronauten comfortabeler kan door meer ontspanning en meer lichaamsbeweging in de ruimte toe te passen. "Ruimtefitness bijvoorbeeld." Gisolf promoveert op 25 februari aan de Universiteit van Amsterdam.