LEIDEN - Ook in Nederland bestaat een minieme kans dat artsen organen gebruiken voor transplantatie die met hondsdolheid zijn besmet. Gedoneerde organen worden in Nederland niet op alle ziekten gecontroleerd. Dat liet een woordvoerster van de Nederlandse Transplantatie Stichting maandag weten in een reactie op het overlijden van twee Duitse patiënten aan hondsdolheid, na een orgaantransplantatie.

Volgens de woordvoerster is het bijna uitgesloten dat patiënten een met hondsdolheid besmet orgaan krijgen. "Hondsdolheid komt in West-Europa niet voor. Een orgaandonor moet dan in een land als India op vakantie zijn geweest, door een hond zijn gebeten en de wond niet hebben laten behandelen. Zo'n reeks toevalligheden komt eigenlijk nooit voor."

Hondsdolheid

Organen worden volgens de stichting in Nederland wel gecontroleerd op ziekten als hepatitis B en virussen als HIV, maar niet op zeldzame ziekten als hondsdolheid. De woordvoerster verwacht dat artsen er nu wel extra op gaan letten.

In een ziekenhuis in Hannover overleed zaterdagavond het eerste slachtoffer van de zeldzame ziekte. Ook een tweede patiënt die besmet was met het hondsdolheidvirus is inmiddels overleden. Met een derde patiënt gaat het slecht.

De orgaandonor was een 26-jarige vrouw, die in december in Mainz is overleden. Haar longen, nieren, alvleesklier, lever en hoornvlies zijn getransplanteerd in zes patiënten. Om verdere verspreiding te voorkomen, werden tachtig mensen om hen heen ingeënt.