Wetenschappers hebben de kleinste ster tot nu toe gevonden. Het hemellichaampje is ongeveer twaalf keer zo klein als onze zon en ongeveer tien keer zo groot als de aarde.

Dat schrijven wetenschappers aan de Univeristeit van Cambridge in een dinsdag gepubliceerde studie in Astronomy & Astrophysics.

De ster EBLM J0555-57Ab staat op ongeveer zeshonderd lichtjaar afstand van de aarde en vormt een stelsel met een andere, grotere ster. Astronomen ontdekten hem toen hij een passage maakte langs die ster, waardoor het licht op een bepaald punt iets minder fel werd.

Die techniek wordt normaal gesproken gebruikt om planeten te vinden en niet voor sterren. Een groep astronomen van de Universiteit van Luik ontdekten op die manier zeven planeten waar mogelijk kans op leven is. De ster waar die planeten rond draaien is al klein, maar EBLM J0555-57Ab zou slechts ruim half zo groot zijn. Dat is tien keer zo groot als de aarde, en iets groter dan Saturnus.

Zwaartekracht

De ontdekkers stellen dat de ster twee- tot drieduizend keer minder energie uitstraalt als onze zon, en dat de zwaartekracht er driehonderd keer groter is als op aarde.

Astronomen stellen dat sterren waarschijnlijk niet veel kleiner kunnen worden dan EBLM J0555-57Ab. Als ze kleiner zouden zijn, komt er namelijk geen nucleaire reactie op gang in de ster en kan hij niet schijnen.