AMSTERDAM - Een serie foto's van zonnevlek AR 10675, gemaakt door de Nederlandse DOT-telescoop, vormt de Astronomy Picture of the Day, zo meldt Kennislink woensdag. Getoonde foto's op Astronomy Picture of the Day worden door de internationale sterrenkundige gemeenschap hoog aangeschreven.


De opnames zijn gemaakt op 29 september 2004 - Dutch Open Telescope

Op 16 februari 2005 wordt NASA's Astronomy Picture of the Day (APOD) verzorgd door de Dutch Open Telescope. De DOT is de innovatieve zonnetelescoop van het Sterrekundig Instituut Utrecht (Universiteit Utrecht) en staat op het Canarische Eiland La Palma.

De telescoop bestaat uit een open skelet waar de wind vrij doorheen kan waaien; zo heeft de apparatuur bijvoorbeeld geen last van trillende lucht door zijn zelf opgewekte warmte. Op de animatie zijn drie gelijktijdige gemaakte opnamen van zonnevlek AR10675 te zien. De opnames zijn gemaakt op 29 september 2004.

Zulke doorsnedes van de zon stellen zonnefysici in staat om fenomenen op de zon in drie dimensies waar te nemen. Het is belangrijk om de dynamische magnetische processen op de zon te begrijpen omdat die een grote invloed op de aarde hebben. Magnetische uitbarstingen kunnen namelijk behalve poollicht bijvoorbeeld ook storingen in satellieten en het stroomnet veroorzaken.